1. nap

Negatív terek

A rajzolás 5 alapkészsége közül az egyik legfontosabb a negatív terek észlelése. 

Erről fogunk ma tanulni! :)

Mi is az a negatív tér:

A pozitív formák közötti területek,melyek széle közös a formákéval. Rajzolásnál, festésnél nagyon fontos, hogy észrevegyük a negatív tereket a képen, rajzon, térben, vagy bármin, amit le szeretnénk rajzolni. Ezekkel általában nem szoktunk foglalkozni, észre sem vesszük őket. Könnyebb megítélni a dolgok elhelyezkedését a köztük lévő negatív formák alapján. Gyakorlatilag be kell nézni a pozitív formák közé. Nézzük meg a képeket és rögtön megértjük, miről is van szó.
 
 
Biztosan láttátok már ezt a képet, a vázaarc-ot. Itt nagyon érdekes a negatív tér megítélése, mivel mind a fekete, mind a fehér tartomány lehet negatív tér. Ha a feketét nevezzük negatív térnek, akkor egy fehér vázát látunk. Ellenkező esetben, ha a fehér a negatív forma, akkor két egymással szembe néző arc van a képen.
Figyeld meg jól az alábbi két képet! A leveles rajzon a fekete területek a negatív terek, az üres tér, ami a levelek között van.                                     A festményen (Luis Anquetin : Női portré) a türkízkék színnel ábrázolt tér a negatív tér. Megfigyelés közben próbálj elvonatkoztatni a pozitív formáktól, csak a negatív formák alakjára, méretére, irányára koncenentrálj! 
 
        
     
 
GYAKORLAT
A következő feladatok abban fognak segíteni, hogyan ismerd fel a negatív tereket, hogyan irányítsd rá szemed, és hogy még jobban érzékeld, le is kell rajzolni őket. :)
 
1. Bemelegítésnek  egy nagyon könnyű gyakorlat következik:
 
  Nyomtasd ki az alábbi képet és egy színes ceruzával, vagy 2b-s grafittal színezd ki a negatív tereket!
Ha nem tudsz nyomtatni, rajzolj egy hasonlót, és utána már színezhetsz is! :)
Erre a linkre kattintva tudod letölteni a képet:
 
 
 

 

 

2.  A következő feladatnál 2 db A5-ös kis rajzot kell készíteni. Azért szerkeztettem  egybe, hogy ne pazaroljunk olyan sok papírt, de igazából nem is fontos kinyomtatni. A lényeg, hogy  két különböző feladat, nincs közük egymáshoz. Ha kinyomtatod, vágd ketté középen, hogy ne zavarjon a másik kép rajzolás közben.

Vegyél egy rajzlapot, vágd ketté keresztbe, hogy két db A5-ös méretű rajzlapod legyen.

MIndkét rajzot a negatív formák felrajzolásával kell létrehoznod, tehát rajzold meg a fehér, negatív tereket egymás mellé, ahogy a képeken látod. Figyelj nagyon a területek egymástól való távolságára, méretére, mert csak akkor jön ki a pozítív forma. Ha elsőre nem sikerül, próbáld újra! Először Hb-s ceruzával rajzolj, halványan, mert így könnyebb javítani (radírozni). Ha elkészült a rajz és jónak ítéled, erősítsd meg a vonalakat, satírozd be 2b grafittal a negatív tereket, amelyeket lerajzoltál. Így végül az eredeti rajzhoz képest egy negatív formát kapsz. Ami az eredetin fehér, az lesz a te rajzodon fekete és fordítva.

 

 Ha ki szeretnéd nyomtatni ide kattints!

    letöltés2.pdf (109594)

 

 

 

 

3. Utolsó feladat, de ez már csak szorgalmasoknak, illetve a kihívás kedvelőinek :) 

Caspar David Friedrich "Mészkőszírt Rugenben" című festményén hatalmas negatív tér tátong. Te is látod? Próbáld meg lerajzolni a két szikla közötti üres teret, és ha van kedved egészítsd ki a többi hozzávalóval (sziklák, fák, emberek) :)))

 

 

     letoltés3-2.pdf (229571)

   Remélem hasznosnak találtad a mai leckét, holnap egy kicsit könnyedebb téma jön! :)

   Kellemes alkotást!